HOME

 

OVER ONS

 

PROJECTEN

 

NIEUWS

 

IN DE VERKOOP

 

CONTACT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DEELNEMENDE BEDRIJVEN:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schagen24.nl Altijd Nieuws: 13-06-2017

Waarlandse jongeren gaan voor woningen in eigen dorp

WAARLAND – Gistermiddag, 12 juni, om 17.00 uur ondertekenden acht jonge inwoners van Waarland een contract met de gemeente. Met dit contract krijgen zij de mogelijkheid in hun eigen dorp voor zichzelf een woning te (laten) bouwen.

De groep jongeren nam eind 2015 het initiatief om de oude handbalvelden aan de Lantmanstraat in Waarland te ontwikkelen. Ze willen gezamenlijk hun eigen woningen laten bouwen op deze plek. Deze manier van woningontwikkeling heet CPO (collectief particulier opdrachtgeverschap). Gemeente Schagen werkte graag mee en de onderhandelingen resulteerden in de ondertekening van de huidige overeenkomst. De feestelijke ondertekening met wethouder Jelle Beemsterboer vond plaats op het oude handbalveld zelf, aan de Lantmanstraat. 

CPO

Een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is een vorm van sociale projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouwproject. De toekomstige bewoners richten daarbij een rechtspersoon op die hen in staat stelt om in het projectontwikkelingsproces gezamenlijk als opdrachtgever op te treden. Daarbij nemen ze een adviseur in de arm die hen bij dit proces begeleidt. De adviseur stelt zich daarbij faciliterend op en maakt de toekomstige bewoners wegwijs in alle procedures die moeten worden doorlopen.
 

In Waarland

Voor de jonge stellen in Waarland, die zich hebben verenigd in de Coöperatie 'Oude handbalvelden’, neemt Bouwend Waarland BV deze rol op zich. Bouwend Waarland is een samenwerkingsverband van de vier Waarlandse bedrijven Wever Waarland b.v., Aannemingsbedrijf B.O.V. v.o.f. , Wedevelop BV en John Dekker A&O. Bouwend Waarland bestaat sinds 2008. Zij streven naar de ontwikkeling en realisatie van bouwprojecten in Waarland en directe omgeving , al dan niet in samenwerkingsverbanden, om de bouwproductie en werkgelegenheid van de lokale bouwondernemingen te stimuleren. Deze bedrijven hebben voor een project als dit alle expertise in huis.

Bouwend Waarland nam 2 jaar geleden het initiatief om deze groep jongeren bij elkaar te brengen en samen dit eigen woningbouwproject te ontwikkelen. Zij begeleiden het proces op het gebied van projectvoorbereiding, vergunningen, contracten en de bouw van de woningen. De groep jongeren heeft inmiddels het ontwerp van de woningen klaar.

Bij het vandaag getekende contract tussen de gemeente en de Coöperatie 'Oude handbalvelden’ is Bouwend Waarland medeondertekenaar, als garantsteller voor een aantal risico's die de Coöperatie zelf niet kan dragen. Bouwend Waarland zal voor de groep ook de woningen bouwen. De toekomstige bewoners zijn hierbij opdrachtgever en hebben een grote vrijheid in zelfwerkzaamheid. 
 

Geplande einddatum

De woningen staan er nog niet meteen. Voor de ontwikkeling moeten nog de nodige vergunningsprocedures worden doorlopen. De gronden worden daarna voor een marktconforme prijs verkocht aan de deelnemende jongeren. Naast de woningen zullen zij ook een deel openbaar gebied aanleggen. Het is de bedoeling dat de woningen en het openbaar gebied voor 2020 klaar zijn. Wethouder Jelle Beemsterboer is blij met het initiatief: ‘Dit is weer een prachtige stimulans voor de leefbaarheid in een kleine kern als Waarland. Het toont maar weer eens dat jonge Noordkoppers graag in de regio willen blijven, mits zij daarvoor de kans krijgen.’ Hopelijk pikt ook de provincie dit signaal op en worden ze ruimhartiger met betrekking tot woningbouw in kleine kernen. En misschien zijn er in de andere kernen ook groepen jongeren die zich in deze mogelijkheid willen verdiepen.

-terug-